Nasveti

Kako vgraditi okenske police

Vgradnja okenskih polic

Okenske police načeloma niso nujno potrebne, saj imamo lahko le goli omet, vendar pa le te pripomorejo k lepšemu videzu in hkrati ustvarijo kar nekaj uporabne površine, najpogosteje za rože.

Kot material lahko uporabimo:

  • kamen (marmor, granit)
  • kovino (aluminij) – uporaba za zunanje police (zaščita pred vremenskimi vplivi)
  • les – za notranje police
  • umetne materiale – enostavna montaža in poljuben videz (imitacija kamna, lesa)

Okenske police moramo pred vgradnjo ustrezno skladiščiti. To pomeni, da jih ne smemo polagati eno na drugo, sicer pride do poškodb.

Vgradnja okenskih polic

Kakšna naj bo dimenzija okenskih polic? Da bi to ugotovili, moramo izmeriti okenske odprtine tako po dolžini kot širini. K tem meram prištejemo še 4 cm za rob in 2 do 3 cm na vsaki strani, saj okenska polica sega še nekoliko v omet.

Vgradnja kamnitih polic

Najprej moramo pripraviti odprtino. To pomeni, da moramo na vsaki strani okna v omet izdolbsti ustrezno luknjo. Tega nam ni treba narediti, kadar police vgrajujemo pred nanosom ometa. Seveda pa jih moramo potem ustrezno zaščititi, da jih ne bi poškodovali pri ometavanju. Lahko pa uporabimo trik, in takrat, ko nanašamo omet, namestimo v vdolbinico za polico manjši kos stiropora. Tako se bomo izognili kopanju v omet. Ko bomo vgrajevali police, stiropor preprosto spraskamo ven in vdolbina je tu. Polico nato preprosto vstavimo pod okno. Pri lesenih oknih je za ta namen posebej poglobljen rob okvirja, pri PVC oknih pa je dodatno nameščena letev, ki je ožja od okvirja. Seveda pa jo moramo ustrezno utrditi oz. prilepiti. To lahko storimo s silikonskim kitom ali cementnim lepilom, lahko pa uporabimo tudi običajno malto.

Vgradnja polic iz umetnih materialov

Tovrstne police predhodno naročimo, da nam jih narežejo na izbrano dimenzijo. Te police imajo tudi odkapni rob, robovi pa so narejeni s posebnimi zaključki. Police vgrajujemo podobno kot tiste iz naravnega kamna. Polico enostavno položimo v zatič pod oknom. Stik s steno predhodno namažemo z gradbenim lepilom. Sledi še ustrezna uravnava, da polica ni postrani. Police iz umetnih materialov pa lahko vgradimo tudi s suho vgradnjo, torej brez lepljenja. Pri tem načinu polico na vsakih 50 cm privijačimo v steno. Za pomoč uporabimo posebne kotnike, da ne vijačimo neposredno v steno.