Nasveti

Izmera okenskih polic

Izmera okenskih polic

Pri izmeri okenske police je treba upoštevati dimenzije okenske odprtine. Okenske odprtine izmerimo po dolžini in širini. Ključnega pomena je, da na obeh straneh okenske odprtine prištejemo še 2-3cm dolžine, saj okenska police sega še v omet.

Svetujemo, da izmerite okenske police, ko že imate grobo zaključeno fasado ali omet.

Kadarkoli je možna tudi zamenjava obstoječih zunanjih in notranjih okenskih polic.

Navodila za izmero okenskih polic

Dolžina okenskih polic

Pri izmeri dolžine notranjih ali zunanjih okenskih polic pomerite razdaljo med zaključenima “špaletama”. Špaleti sta tisti dve steni na levi in desni strani okna. Potem tej razdalji dodajte na vsaki strani po 2 cm, da bo fasader polico vpel v fasado, steno, špaleto. Tako dobite pravo dolžino okenske police.

Torej pravilna mera dolžine okenske police bi bila: razdalja izmerjena med špaletama + 4 cm

Širina okenskih polic

Pri izmeri širine zunanjih okenskih polic je treba upoštevati, da imajo zunanje okenske police odkapni rob na spodnji strani police za odvajanje vode in mora rob police čez gotovo fasado gledati vsaj 4 cm. Notranje okenske police pa morajo gledati čez gotov omet vsaj 2 cm, po želji pa so lahko tudi popolnoma poravnane z steno.

Debelina okenskih polic

Pri debelini svetujemo izbiro debeline 3 cm za zunanje police oziroma 2 cm za notranje police. Vendar se za zunanje ter notranje police uporabljata obe debelini, tako da je oboje mogoče. Glavna prednost 3 cm debeline je, da izgleda bolj masivno.

Stranski in spodnji odkap

Pri zunanjih okenskih policah, priporočamo stranska odkapa na zgornji površini polic in odkap na spodnji površini police. Odkap preprečuje, da bi voda odtekala na fasado ob straneh.

V podjetju Stone Design vam nudimo celotno storitev od naročila, izmer na vaši lokaciji, izdelave in montaže okenskih polic.